PSIHOCLASS

VIATA IN PLENITUDINEA SA. PSIHOTERAPIE. DEZVOLTARE PERSONALA. LIFE COACHING.

Ce este un prieten

Cu toate că pot exista tot atât de multe definiţii ale prieteniei câţi prieteni există, prietenia este o relaţie care cuprinde patru elemente de bază:
• se stabileşte între, cel puţin, două persoane care nu sunt înrudite
• este opţională şi voluntară
• nu se bazează pe un contract legal
• este reciprocă
Se pare că există o înţelegere informală ca prietenii să nu fie iubiţi şi să nu aibă relaţii intime, deoarece, în acest caz, relaţia lor devine ceva mai mult decât o prietenie.
In afara acestor principii, există o mare varietate de opinii legate de lucrurile pe care ar trebui să le presupună prietenia, inclusiv încrederea, empatia, onestitatea, confidenţialitatea, lucrurile pe care prietenii le au în comun, grija, dragostea, faptul că pot fi suflete pereche sau spirite înrudite, faptul de a avea pe cineva cu care să vorbeşti sau împreună cu care să faci ceva şi în care poţi avea încredere — cineva care va fi mereu alături de tine şi care nu va face doar promisiuni deşarte. Faptul cel mai intangibil, dar poate cel mai important dintre toate, este că prietenul reprezintă o persoană pe care o placi şi care te place pe tine şi cu care împărtăşeşti o atracţie pozitivă.
Este util să împărţi termenul generic de prieten în trei categorii, în funcţie de gradul de intimitate: prieten de ocazie, prieten apropiat şi cel mai bun prieten.
Un prieten de ocazie reprezintă un pas uriaş faţă de stadiul de cunoştinţă. Intre prietenii de ocazie există o legătură, chiar dacă aceasta nu este la fel de intimă sau de exclusivistă ca legătura cu prietenul apropiat sau cu cel mai bun prieten. Cu toate că o prietenie de ocazie se poate adânci, iar prietenul poate deveni un prieten apropiat sau cel mai bun prieten, există unele prietenii care rămân la nivelul prieteniilor de ocazie pe o perioadă nedeterminată de timp. In special în mediul de afaceri, prietenia de ocazie poate fi mult mai des întâlnită şi uneori poate fi chiar preferată relaţiei cu un prieten apropiat sau relaţiei cu cel mai bun prieten.
Deşi este mai puţin intimă decât relaţia cu un prieten apropiat sau cu cel mai bun prieten, o senzaţie de încredere şi de „atracţie reciprocă” veritabilă şi împărtăşită ar trebui să fie prezentă în cazul unei prietenii de ocazie pozitive şi sănătoase.
Cu un prieten apropiat se presupune că ar trebui să te simţi confortabil, împărtăşindu-i cele mai ascunse şi mai intime gânduri şi secrete, dacă vrei să faci acest lucru. Mulţi cred că obligaţiile celorlalte roluri asumate — angajat, partener în dragoste, frate sau soră, părinte —, care se luptă pentru întâietate, nu lasă decât posibiliatea de a avea numai o mână de prieteni, într-o anumită perioadă de timp. Dacă unii dintre prietenii apropiaţi trăiesc într-o zonă îndepărtată, poţi găsi timpul şi energia necesare pentru a-ţi face alţi prieteni apropiaţi în vecinătate. Insă sunt puţini cei care pot face faţă cu uşurinţă la 10 sau 20 de prieteni apropiaţi. De obicei, aceştia sunt în număr de patru sau şase, în vreme ce 10, 20 sau chiar mai mulţi prieteni apropiaţi nu reprezintă un număr neobişnuit, mai ales pentru studenţi, angajaţi sau oameni de afaceri. Iată care sunt aşteptările tipice de la un prieten apropiat:
• „Un prieten apropiat este cineva cu care poţi fi tu însuţi.”
• „Un prieten apropiat este cineva la care poţi apela atunci când ai într-adevăr nevoie.”
• „Un prieten apropiat este cineva care te ascultă cu atenţie fără să te judece şi care nu te întrerupe atunci când tu îi povesteşti despre problemele tale, ca să ţi le spună pe ale lui. Ea sau el este «fără îndoială» o persoană care nu este egoistă.”
Cel mai bun prieten va îndeplini toate criteriile cerute pentru a fi un prieten apropiat, dar se va distinge prin faptul că e, prin definiţie, cel mai bun prieten. Am auzit adesea cupluri căsătorite, în special bărbaţi, care se referă la partenerul lor de viaţă ca la „cel mai bun prieten”, însă, strict vorbind, partenerul de viaţă nu poate fi cel mai bun prieten, ci doar „asemenea” celui mai bun prieten.
De-a lungul vremii, toate încercările şi eforturile depuse cu scopul de a avea mai mult decât un singur prieten drept cel mai bun prieten au creat probleme.
In ce etapă a vieţii ar fi mai probabil sa te afli atunci când îl întâlneşti pe cel mai bun prieten? Pentru cei mai mulţi se întâmplă la începutul vieţii, în timpul şcolii, dar se poate întâmpla la fel de bine să fie in timpul anilor în care eşti necăsătorit, înainte de căsătorie sau după divorţ.
Deasemena, pentru cei mai mulţi, există anumite perioade în timpul vieţii în care este greu să mentii o relaţie cu cel mai bun prieten, mai ales dacă slujba, copiii care depind de tine şi o relaţie de dragoste concurează pentru cea mai mare parte a atenţiei noastre emoţionale.

de Jan Yager

Leave a Reply