PSIHOCLASS

VIATA IN PLENITUDINEA SA. PSIHOTERAPIE. DEZVOLTARE PERSONALA. LIFE COACHING.

Barbatul-care-semana-vise1-300x236

In viata fiecaruia dintre noi exista intalniri structurante care trezesc tot ce este mai bun in noi si ne accentueaza posibilitatile. Si noi, la randul nostru, putem fi o astfel de intalnire care va trezi si va stimula ceea ce este mai bun in celalalt.

Era odata un barbat care avea o profesie ciudata. O meserie pe care o inventase in a doua jumatate a vietii lui tumultuoase si pe care o practica zi de zi. O meserie rara, care consta in a semana vise de viata in oamenii pe care ii intalnea.

Ah, sa nu credeti ca le impunea ceva, nici vorba! Cand se intalnea cu cineva, dupa ce schimbau cateva cuvinte, el depune in mintea celuilalt o imagine sau o metafora si interlocutorul lui pleca, purtand un vis care avea sa creasca in el in saptamanile, lunile si anii ce veneau. Deoarece exista vise ce au nevoie de mult timp pentru a se maturiza, pentru a se dezvolta si apoi sa se nasca in plina lumina, in viata unei femei sau a unui barbat.

Cu siguranta o sa ma intrebati cum facea acest lucru, cum reusea sa isi gaseasca cuvintele pe care le depunea apoi in mintea celorlal|i.

In modul cel mai simplu. Mai intai asculta. Asculta cu ochii lui, cu tot corpul. El numea acest lucru, a ara terenul, pentru a-1 pregati. Apoi spunea:

– Din ceea ce ati spus acum, uitati ce am inteles eu…

Si repeta cat mai exact ceea ce spusese interlocutorul lui. Retransmitea persoanei din fata lui cuvintele pe care le spusese inainte. El numea acest lucru, a desteleni terenul, a grebla. Foarte des, intre ceea ce spunea el si ceea ce spusese persoana cu care vorbea exista un mic decalaj, un spatiu deschis pentru o noua ascultare. Cel care semana vise de viata stia ca ascultarea adevarata este cea care ii permite celui care vorbeste sa inteleaga in sfarsit ceea ce spune. Barbatul acela punea foarte putine intrebari, avea un soi de pudoare la ideea de a depinde de raspunsurile celuilalt. Uneori se simtea la el o urma, o amintire a unor rani mai vechi. La prima vedere, vulnerabilitatea lui ii uimea pe ceilalti, dar in acelasi timp ii ajuta sa indrazneasca sa vorbeasca despre ei cu incredere, intr-un abandon in care se simteau liberi.

Nu mai stiu ce s-a intamplat cu el si nici cu persoanele la care a semanal dorinta de a trai mai viu si mai deplin. Stiu oameni care ii datoreaza cele mai frumoase momente de renastere din viata lor. Cred ca multi sunt recunoscatori si nu se simt deloc datori pentru acele momente de libertate in care s-a trezit un vis care a inceput apoi sa le transforme viata.

Daca si voi sunteti atenti si traiti in prezent imprevizibilul unei intalniri, cu siguranta veti intalni in drumul vostru un semanator de vise. Sunt mai multi decat va imaginati voi.

Si poate printer voi, cei care cititi aceste randuri, exista semanatori de vise, dar nu stiti acest lucru.

de Jacques Salome

Leave a Reply